søndag 15. februar 2009

Generasjon.com

Den røde tråden i boka Generasjon.com (2007) av Elise Seip Tønnesen er forskning som henter data om barn og unge fra perioden 1993 til 2005. Hun kaller denne generasjonen "Sesam-generasjonen". De som så Sesam Stasjon i førskolealder.
De unge som kan kalles "Sesam-generasjonen", representerer den første generasjonen i Norge som har vokst opp med et kommersielt flerkanaltilbud i fjernsynet. Samtidig har utbredelsen av datamaskiner til hjemmebruk og tilknytning til verdensveven skutt fart i løpet av deres barndom. (Tønnesen, 2007 s.11)
Generasjonen som utgjør den røde tråden i boka vil da være avgangselever i den videregående skolen i perioden 2008-2009. Denne aldersgruppen er sammenfallende med den aldersgruppen det er fokusert på i NOVA-rapport 16/08 Seksuelle krenkelser via nettet - hvor stort er problemet? (Suseg et al., 2008), som i tillegg til tittelinnholdet også tar for seg "digital mobbing" mer generelt hos avgangselever ved VGS i 2007.

Det er ikke min hensikt å formidle boka er akterutseilt. Boka er meget god og gyldig lenge ennå, men det er viktig at vi "ser" hvor rask utviklingen er her. I et svar til programleder i et innslag om "nettmobbing" i NRK Møre tirsdag 10/2 '09 viste jeg til ulik tendens i denne NOVA-rapporten og Medietilsynets Trygg bruk-rapport for 2008 (Medietilsynet, 2008), som tar for seg aldersgruppa 8-18 år. Selv om det er tabloid å sammenlikne rapportene direkte, viser undersøkelsen som har med yngre barn en tendens. La meg dra ut to sitat. Ett fra Trygg bruk-rapporten;
De elektroniske mediene brukes også som kanal for å erte og mobbe andre. 15% har mottatt meldinger på internett som har plaget eller ertet dem, mens 14% innrommer at de selv har sendt denne type meldinger. Jentene blir i størst grad mobbet, mens guttene er de som i større grad mobber. (Medietilsynet, 2008 s.5)
..og ett fra NOVA 16/2008;
Det faktum at vi får litt lavere tall enn «Trygg bruk» undersøkelsen, antyder også at dette i noen grad er et aldersfenomen. Andre undersøkelser (for eksempel Vatn m.fl., 2007; Helland og Næss, 2005) har vist at mobbing generelt er et fenomen som avtar med årene, dette later også til å gjelde SMS/ internettbasert mobbing. (Suseg et al., 2008 s.43)
Suseg et al. peker på "aldersfenomen" og "modenhet" for dels å forklare forskjellene. Det er nok rett, og underbygger min påstand i det følgende.

Det er nemlig et viktig moment jeg mener er uteglemt, eller i det minste undervurdert her, nemlig i hvilken alder barn blir "digitale", og hvilke typer hverktøy de har tilgang til. Hva holdt "Sesam-generasjonen" på med, altså avgangselever i VGS 2008-2009 i tidlig skolealder? Var de på Nettby , Blink og Facebook? Neppe. Blink, som er et av de tidlige nettsamfunnene kom på Nett 1. februar 2002. Nettby ble lansert 14. september 2006 og Facebook åpnet for generell innmelding 26. september 2006. Det samme gjelder en rekke andre nettfenomen som altså stadig yngre barn involverer seg i. De har ikke kommet før i de senere år. Vi kan bare gjette når det gjelder utviklingen, men det at barn stadig tidligere "blir digitale" er en kjensgjerning vi må forholde oss til både som foreldre og lærere.

Som lærere bør vi gjøre mer enn å forholde oss til det og møte utfordringene det representerer. Vi må gripe mulighetene det gir.

_____________________________
Medietilsynet (2008) Trygg bruk 2008 -En kartlegging av 8 til 18-åringers bruk av digitale medier [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.saftonline.no/export/sites/tryggbruk/vedlegg/rapporter/Trygg_bruk_2008_rapport.pdf

Suseg, H. Grødem, A.S. Valset, K. og Mossige, S. (2008) NOVA-rapport 16/08 -Seksuelle krenkelser via nettet - hvor stort er problemet? [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.nova.no/asset/3525/1/3525_1.pdf

Tønnesen, E. S. (2007). Generasjon.com - Mediekultur blant barn og unge, Oslo, Universitetstforlaget.

2 kommentarer:

  1. Når blir barn digitaliserte, er heit klart noko vi som lærarar bør tenkje på og forhalde oss til i form av utfordringar. Skulen er i altfor stor grad den same som den var for 20 år sidan, når vi tenkjer på den utviklinga resten av verda har hatt innan IKT. Det var forresten deg dei skulle ha hyra inn KUF Herøy, til å snakke om digital tidsalder/digital mobbing m.m.:)

    SvarSlett
  2. Jo takk, men Barnevakten.no må også ha noe å leve av i tillegg til tilskudd de får fra sine kristne eierorganisasjoner ;)

    SvarSlett