fredag 10. juli 2009

Nå kan du søke opp opphavsklarerte bilder med Google

23. juni skrev jeg om Lizzer og bekymringer rundt verktøy som gjør det for lett å ”låne” andres verk. Nå har Google lansert muligheten for å søke etter bilder filtrert på eventuell lisens som er knyttet til. Elever og studenter kan finne bilder de kan bruke uten å måtte oppsøke mange kilder til opphavsavklart materiale, så som for eksempel Flicker Creative Commons.
I stedet for å gjøre den usynlig, gjør Googles rettighetsfiltrerte søk rettighetsproblematikken tydelig. Google skriver selv i sin blogg om det som står med liten skrift;
There's some fine print, of course. This feature identifies images that are tagged with licenses that authorize reuse. You'll still have to verify that the licensing information is accurate. We can help you take the first step towards finding these images, but we can't guarantee that the content we linked to is actually in the public domain, or available under the license. (Google)
Ja, nettopp. Tenke sjæl! Det er viktig. Den nye søkemuligheten gjør det lettere, det er bra. Bedre, det gjør det lettere på en slik måte at det kan bidra til å bygge bevissthet rundt opphavsrettigheter i skolesammenheng.
Google har i mange sammenhenger blitt anklaget for å være snyltere på andres arbeid. Også her er det legitimt å rette en pekefinger og nevne at Google kutter ut mellomleddet, og på den måten stjeler trafikk fra portaler som er opprettet for deling. I den grad dette kan føre til at slike tjenester legges ned er det bekymringsverdig, men det at slike søk viser bildet i sin originale sammenheng bøter i stor grad på dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar