torsdag 20. august 2009

Statistikk for undring og læring

Den opprinnelige hensikten bak utviklingen av datamaskiner var å kunne behandle store mengder data raskt. Det er fremdeles det datamaskiner gjør aller best, vi snakker bare ikke så mye om det lenger utenfor ”integrerte kretser” ;)

Like fullt er det fortsatt den stadig økende tallknuserkapasiteten som danner grunnlaget for alt det vi andre snakker om. Det er imidtertid ett bruksområde som i alle fall minner meg om at det som faktisk skjer er vanvittig rask behandling av enorme mender data, nemlig tjenester som presenterer statistikk. Jeg, og andre, har trukket fram slike tjenester i læringsarbeid lenge. SSB sitt nettsted utgjør for eksempel en uvurdelig læringsressurs, og det finnes flere slike. Den siste i rekken er http://www.google.com/insights/search/

Google (ja Google igjen) sin forbedrede søkemotor for søk. Forvirret? Altså, den åpner for å søke i søkestatistikk. Å finne ut hva folk søker på. Bedre enn forklaringer; prøv selv. Som min tidligere kollega Torbjørn D. Moe (udir) meget klokt framholder, skal ikke du som lærer vise hvor flink du er til å bruke slike verktøy, men lete etter muligheter til å bruke dem til å sette elevene i spørremodus. Dette søket skulle i det minste kalle fram bekreftende nikk, og kanskje undring: http://www.google.com/insights/search/#q=barack+obama&cmpt=q Se ”Regional interesse” nederst og klikk fram ”Vis endring over tid”.